Trwa ładowanie proszę czekać ...

8 wspaniałych korzyści z dodania soku pomidorowego do swojej diety

15 lutego 2021

Pomidory, które są niezwykle przydatne z wielu powodów, są pełne smaku i uważane są za posiadające niesamowite właściwości lecznicze. W przeszłości ludzie stosowali je jako lekarstwo na wiele problemów zdrowotnych.

Pomidor, który przez wielu uważany jest za warzywo, jest w rzeczywistości owocem. Można go używać w zupach, sosach i sałatkach. Występuje również w postaci soku. To właśnie w postaci soku pomidor przynosi najwięcej korzyści.

Sok pomidorowy pomaga utrzymać w zdrowiu wątrobę, jelita i serce, jednocześnie zwalczając czynniki rakotwórcze, które mogą prowadzić do rozwoju raka. Dzięki zawartości witaminy A, przeciwutleniaczy, flawonoidów, likopenu i innych składników odżywczych, możesz schudnąć, mieć zdrowe włosy i skórę oraz lepiej widzieć.

Jasnoczerwone pomidory mogą prowadzić do dobrego zdrowia dzięki zawartości witaminy C, folianów, potasu i innych składników odżywczych. Jednak tym, co odróżnia pomidory od innych owoców i warzyw jest ilość przeciwutleniaczy, takich jak karotenoidy, które zawierają.

Aby uzyskać jak najwięcej składników odżywczych z pomidora, powinien on być spożywany na surowo lub gotowany w niewielkim stopniu. Jeśli jednak nie podoba Ci się pomysł spożywania surowych pomidorów, rozważ sok pomidorowy. Z niewielką ilością pieprzu cayenne i soli, można zrobić to całkiem smaczne. I można uzyskać wiele korzyści z niego. Jakiego rodzaju korzyści?

Jakie są możliwe korzyści związane z konsumpcją pomidorów?

Życie wolne od raka

Pomidory są ładowane z karotenoidu likopenu, który jest nie-pro witaminy A karotenoid, który daje pomidor jego czerwonawy kolor. Głównym źródłem likopenu w diecie amerykańskiej są przetwory pomidorowe.

Likopen jest głównym związkiem bioaktywnym występującym w pomidorach i ich pochodnych. Pomidory zawierają również antyoksydanty, które wyszukują wolne rodniki mogące powodować uszkodzenia tkanek i komórek, co może prowadzić do rozwoju nowotworów. Likopen ma działanie antyrakowe, które zapewnia ochronę organizmu przed czynnikami rakotwórczymi, które mogą prowadzić do powstania nowotworu.

Sprawdź ten artykuł Daily Mail, aby dowiedzieć się więcej o tym, jak sok pomidorowy może pomóc w zapobieganiu rakowi piersi.

Kwas askorbinowy lub witamina C w pomidorach działa również w celu powstrzymania utleniania.

Poprawa wzroku

Pomidory zawierają sporą ilość witaminy A, która może pomóc w poprawie wzroku. Witamina A, która jest powszechnie znana jako retinol, pomaga utrzymać zdrowe tkanki siatkówki oka. Retinol jest również ważny dla rozwoju purpury wzrokowej siatkówki, która pozwala przyzwyczaić wzrok do słabego światła.

Przyspiesza utratę wagi

Jeśli starasz się schudnąć, dodaj sok pomidorowy do swojej diety. Ponownie, likopen działa w celu ochrony organizmu przed chorobami metabolicznymi, jednocześnie zmniejszając adipokiny zapalne, cholesterol w surowicy i obwód talii, dając szczuplejszy wygląd. W rzeczywistości, ostatnie badania sugerują, że wysoki poziom likopenu w surowicy krwi może zmniejszyć śmiertelność u osób z zespołem metabolicznym.

Detoksykacja wątroby

Największy organ wewnętrzny Twojego ciała potrzebuje dużo troski, ponieważ ma bardzo ważne zadanie, którym jest oczyszczanie organizmu. Wątroba musi zająć się wszystkimi toksynami w organizmie, co oznacza, że musi również detoksykacji. Pomidory i inne pokarmy roślinne są bardzo skuteczne w detoksykacji wątroby. Sok pomidorowy jest również przydatny w leczeniu problemów z wątrobą.

Utrzymuje zdrowe serce

Wysokie spożycie soku pomidorowego jest związane z obniżonym ryzykiem chorób układu krążenia. Pomidor jest wielki dla utrzymania zdrowego serca, jak również poprzez obniżenie poziomu LDL i zwiększenie odporności na utlenianie LDL. Ze względu na te właściwości chroniące serce, osocze krwi zawierające likopen może obniżyć prawdopodobieństwo zachorowania na choroby układu krążenia.

Poprawia zdrowie jelit

Sok pomidorowy zwiększa ilość mikrobioty jelitowej, która pomaga w poprawie ich zdrowia. Badanie przeprowadzone na szczurach wykazało, że picie soku pomidorowego przez pięć tygodni przeciwdziałało skutkom, jakie dieta wysokotłuszczowa wywierała na żołądek. Powód? Prawdopodobnie ze względu na zwiększenie ilości bakterii lactobacillus obecnych w soku pomidorowym w żołądku.

Poprawa regulacji pracy jelit

Miliony ludzi cierpią z powodu nieregularnych wypróżnień, które mogą być wspomagane przez codzienne spożywanie soku pomidorowego. Może on złagodzić zaparcia, poprawić trawienie i stymulować jelita do prawidłowej pracy.

Zdrowa skóra

Sok pomidorowy, który jest bogaty w przeciwutleniacze, zatrzymuje uszkodzenia komórek i prowadzi do naprawy tkanek i komórek. Wszystko to poprawi zdrowie Twojej skóry i sprawi, że będzie ona wyglądać dobrze przez cały czas. Niedobór witaminy C spowoduje, że skóra stanie się sucha i łuszcząca.

Kwas askorbinowy wspomaga organizm w produkcji kolagenu - białka, które jest potrzebne do rozwoju chrząstki, naczyń krwionośnych, więzadeł i ścięgien - i jest niezbędne do utrzymania zdrowej i dobrze wyglądającej skóry.

Beta-karoten zawarty w pomidorach ma również właściwości przeciwutleniające, które chronią komórki przed uszkodzeniem w wyniku utleniania.

Czy potrzebujesz innych powodów, aby zacząć pić sok pomidorowy?

Informacje o wartościach odżywczych

100 gramów pomidorów zawiera tylko 17 kalorii, 3,8 gramów cukru, 0,8 gramów białka, 0,4 gramów błonnika i zero tłuszczów ogółem. Jest w nich 230 miligramów potasu i 10 miligramów sodu, trochę żelaza i magnezu oraz umiarkowane ilości witaminy C, witaminy A i witaminy B6.

Jednym z najlepszych i najbardziej korzystnych składników odżywczych w soku pomidorowym jest antyoksydant likopen. Likopen jest karotenoidem podobnym do beta karotenu, ale organizm nie przekształca go w witaminę A. Likopen może być biologicznie aktywny przez dłuższy okres czasu niż inne karotenoidy występujące w warzywach.

Innym bioaktywnym związkiem chemicznym występującym w pomidorach jest alfa-tomatina. Jeśli kiedykolwiek przygotowywałeś domowy sok pomidorowy, piana jest wynikiem działania tego fitochemicznego związku. Alfa-tomatyna jest bardzo użyteczna, ponieważ wyzwala apoptozę, która jest rodzajem autodestrukcji komórek rakowych.

Sok pomidorowy domowej roboty

Niezależnie od tego, czy uprawiasz własne pomidory, czy kupujesz je w lokalnym sklepie, możesz przygotować wspaniały domowy sok pomidorowy. W obu przypadkach używaj pomidorów uprawianych ekologicznie. Jeśli uprawiane konwencjonalnie, są one na szczycie listy warzyw, które zawierają dużo pestycydów. W rzeczywistości znajdują się na liście brudnych tuzinów na rok 2017. Bądź więc ostrożny.

Możesz zdecydować się na przygotowanie gotowanego lub surowego soku pomidorowego. Po ugotowaniu wchłanianie likopenu przez organizm jest znacznie lepsze i jest to jeden z powodów, dla których wybrałbyś gotowany sok pomidorowy. Jednakże, przydatność wszystkich innych składników odżywczych i witamin po ugotowaniu będzie mniejsza. Dlatego uważamy, że zawsze lepiej jest przygotowywać sok pomidorowy na surowo, dlatego poniżej podajemy przepis na przygotowanie surowego soku pomidorowego.

Jest to klasyczny przepis, który uwielbiamy za jego smak i prostotę. Uwielbiamy przygotowywać go z ogórkami, ale możesz je pominąć i będzie smakował równie dobrze. Pietruszka jest bogata w witaminę K, a pieprz cayenne ma również wiele ważnych właściwości zdrowotnych. Możesz również dodać trochę soli, przy czym my preferujemy różową odmianę soli himalajskiej. Pomidory zawdzięczają swój charakterystyczny smak związkom aromatycznym zawartym w skórce. Przed przygotowaniem soku, upewnij się, że je umyłeś, ale nigdy nie obieraj ich ze skórki, aby zachować ich smak w nienaruszonym stanie.

Jeśli zrobisz zbyt dużo soku pomidorowego, możesz go schłodzić i przechowywać w zamrażarce. Po schłodzeniu zamieniłby się w miazgę i przed ponownym podaniem musiałbyś trzymać go przez jakiś czas poza lodówką.

Składniki

  • 4 duże pomidory
  • 2 ogórki
  • 2 średnie selery
  • pietruszka, sól i pieprz cayenne

Wskazówki

Pomidory, ogórki, pietruszkę i seler pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do sokowirówki. Dodać trochę soli i pieprzu cayenne.

Często zadawane pytania

Czy sok pomidorowy jest kwaśny?

Jeśli chodzi o początkowe spożycie, pomidory są kwaśne. W ustach, świeże pomidory mają wartość pH pomiędzy 4,3 a 4,9. Sok pomidorowy ma pH pomiędzy 4,1 a 4,6. Jeśli więc masz obawy, że sok pomidorowy spożywany w nadmiarze może powodować podrażnienia jamy ustnej, nie powinieneś sięgać po niego zbyt często.

Jednakże, po strawieniu, sok pomidorowy pozostawia w organizmie (i we krwi) alkaliczny osad i alkalizuje organizm. Tak więc, w odniesieniu do efektu końcowego, w odniesieniu do tego, co naprawdę ma znaczenie, pomidory są alkaliczne. To zachowanie jest bardzo podobne do cytryny i soku z cytryny, który jest jeszcze bardziej kwaśny na początku, tylko po to, aby zostać zmetabolizowany do alkalicznych składników odżywczych.

Pamiętaj, że jeśli planujesz pić gotowany sok pomidorowy, większość składników odżywczych stanie się bardziej kwaśna po ugotowaniu.

Jakie kombinacje soku pomidorowego powinienem tworzyć?

Dzięki połączeniu z innymi warzywami, możesz uczynić swój sok pomidorowy o wiele bardziej interesującym. Jak wspomnieliśmy powyżej, seler naciowy jest jedną z opcji, a ogórek kolejną. Możesz też zmieszać sok pomidorowy z marchewkowym.

Jaka jest najlepsza marka soku pomidorowego?

Przede wszystkim, najlepszy sok pomidorowy to ten, który przygotowujesz w domu ze świeżych, organicznie uprawianych pomidorów. Jeśli nie możesz tego zrobić lub nie masz wystarczająco dużo czasu na przygotowywanie domowych soków, musisz je kupić. Trudno jest mówić o absolutnie najlepszej marce. Możemy jedynie wypowiedzieć się na temat tej, która najbardziej przypadła nam do gustu. Jedną z najpopularniejszych jest z pewnością marka V8 (również najlepiej sprzedająca się wśród wszystkich soków pomidorowych), z pozornie lepszym smakiem. Ale nie jest on organiczny.

Dlatego my wolimy Lakewood Organic Super Tomato Juice. Cokolwiek wybierzesz, upewnij się, że nie ma dodatku cukru, wybierz markę organiczną, jeśli to możliwe, i uważaj na butelki wykonane z niebezpiecznych tworzyw sztucznych lub powłok BPA. Szklane butelki są najlepsze.

Czy sok pomidorowy może powodować podagrę?

Pomidory zawierają niewielkie ilości puryny, która jest substancją notorycznie wywołującą podagrę. Ponadto, sok pomidorowy składa się głównie z wody, więc głównym powodem do niepokoju może być jego wysoka kwasowość początkowa. Liczy się jednak zasadowa pozostałość i wynikająca z niej zasadowość krwi, więc nie ma prawdziwych powodów do obaw.

Czy sok pomidorowy może rozjaśnić skórę?

Tak, może, zarówno sam, jak i w połączeniu z innymi składnikami, takimi jak sok z cytryny. Ma on również inne korzystne działanie na skórę. Może pomóc zredukować zmarszczki, poprawić elastyczność skóry, chronić przed promieniowaniem, łagodzić oparzenia słoneczne i nawilżać jej powierzchnię.

Aby wybielić skórę, nałóż trochę czystego soku pomidorowego na skórę. Pozostaw na około 15 minut, a następnie spłucz obszar wodą. Można również wymieszać równe ilości soku pomidorowego i soku z cytryny i powtórzyć ten proces, jak również. Sok z cytryny ma również właściwości rozjaśniające skórę.

Czy mogę pić sok pomidorowy na pusty żołądek?

Oczywiście, że można. Nic nie przemawia przeciwko temu, a wręcz przeciwnie, możesz odnieść wiele korzyści z tego, że zrobisz to z samego rana.

Czy sok pomidorowy może powodować alergie?

Tak, to możliwe. Niektórzy ludzie są uczuleni na pomidory. Powodem tego jest fakt, że pomidory zawierają histaminy, które u niektórych osób wywołują reakcje alergiczne. Możliwe objawy to kichanie, kaszel, opuchlizna gardła, twarzy lub ust, wysypka, egzema, itp. Innym rodzajem reakcji jest alergiczne zapalenie skóry.

Czy sok pomidorowy jest bezglutenowy?

Tak, pod warunkiem, że robisz swój własny, świeżo wyciskany sok pomidorowy. Jeśli go kupisz, nigdy nie wiadomo. Najlepsze, co możesz zrobić, to przeczytać etykietę w poszukiwaniu ukrytych źródeł glutenu.

Czy sok pomidorowy zawiera dużo potasu?

Tak, ma około 500 miligramów potasu na filiżankę. Jedna filiżanka nie zaspokoi pełnego zalecanego dziennego spożycia tego ważnego minerału, ale jest to wielki krok we właściwym kierunku. Sok pomidorowy jest jednym z najlepszych naturalnych źródeł potasu.

Czy sok pomidorowy podnosi poziom cukru we krwi?

To co podnosi poziom cukru we krwi to pokarmy bogate w węglowodany. Sok pomidorowy, przygotowany w domu, jest ubogi w węglowodany i pod warunkiem, że nie pijesz go w nadmiarze, nie musisz się zbytnio martwić, nawet jeśli jesteś cukrzykiem. Należy jednak pamiętać, że sok pomidorowy zawiera fruktozę. Podczas gdy fruktoza nie podnosi bezpośrednio poziomu cukru we krwi, należy uważać, aby nie przekroczyć dziennego limitu fruktozy, który organizm może tolerować bez problemu, czyli około 25 gramów dziennie. Komercyjne produkty pomidorowe to zupełnie inna historia. Producenci dodają cukier, aby poprawić smak swoich produktów, więc nigdy nic nie wiadomo. Zakupiony przez Ciebie sok pomidorowy może więc być ukrytym źródłem cukru. Upewnij się więc, że czytasz etykiety takich produktów, ponieważ mogą one mieć wyraźniejszy wpływ na poziom cukru we krwi.

Czy powinienem pić sok z liści i łodyg?

Nie, nie ma mowy. Pomidor należy do rodziny roślin psiankowatych, a jego łodygi i liście są trujące. Nie powinieneś jeść zielonych pomidorów, ani używać ich do przygotowania soku. Tylko sfermentowane zielone pomidory są w porządku.

Czy sok pomidorowy w puszce jest zdrowy?

Głównym problemem związanym z pomidorami w puszce i sokiem pomidorowym jest BPA. BPA jest rodzajem plastiku używanego do pokrycia wnętrza puszki, aby zapobiec interakcji pomiędzy kwaśnym sokiem a metalowym pojemnikiem. BPA jest w dużym stopniu powiązany z różnymi problemami zdrowotnymi, takimi jak cukrzyca, otyłość i zaburzenia hormonalne. Jeśli zamierzasz używać soku pomidorowego z puszki, upewnij się, że nie ma w nim BPA.

Czy mogę gotować sok pomidorowy w metalowych naczyniach?

Z podobnych powodów jak powyżej (kwasowość soku pomidorowego) unikaj gotowania w metalowych naczyniach, takich jak aluminiowe czy żelazne (nie powinieneś ich używać także do innych potraw!). Używaj garnków emaliowanych, a wszystko będzie w porządku.

Podsumowanie

Pomidory są cudownym rodzajem pożywienia. Możesz używać ich świeżych i surowych, możesz przygotować sok pomidorowy, a nawet możesz jeść je suszone na słońcu, aby zebrać ich gęsto upakowane składniki odżywcze. Najbardziej korzystnym bioaktywnym składnikiem odżywczym soku pomidorowego jest likopen, więc rozsądnie byłoby przyjmować dawkę tego ważnego związku chemicznego codziennie. Ponadto, kiedy pijesz sok pomidorowy, Twój organizm będzie czerpał przyjemność z przyjmowania dużej ilości potasu.

Upewnij się, że przygotujesz swój własny domowy sok z dojrzałych, organicznych pomidorów, surowych lub lekko ugotowanych. Jeśli zamierzasz kupić sok pomidorowy, ten artykuł dał Ci kilka pomocnych wskazówek, jak wybrać najlepsze marki, aby zmaksymalizować korzyści zdrowotne płynące z soku pomidorowego.

Za Twoje zdrowie!