Trwa ładowanie proszę czekać ...

Co wybrać: sokowirówkę, czy wyciskarkę?

11 maja 2016

Sok może być tak samo bardzo dobrym źródłem witamin i składników mineralnych. Ale nie każdy sok jest tak samo wartościowy. Te, które tak chętnie kupujemy w sklepach zawierają zazwyczaj zbyt duże ilości cukru, a niewielką ilość składników odżywczych.

Zamiast więc kupować sok, zacznijmy go robić sami. Jakie warzywa i owoce najlepiej nadają się na sok? Powinny być oczywiście najwyższej jakości, gdyż tylko z takich owoców i warzyw uzyskamy pełnowartościowy sok. Owoce i warzywa powinniśmy więc kupować u sprawdzonego sprzedawcy, a ideałem byłoby kupowanie ich wprost od producenta. Niezależnie jednak, czy owoce i warzywa kupujemy w markecie, czy na osiedlowym bazarku, zawsze kupujmy je w pełni dojrzałe.

Na owocach i warzywach przeznaczonych na sok, nie może być najmniejszych śladów pleśni, nie mogą też być otarte, czy obite. Smak soku uzyskanego z takich owoców będzie daleki od idealnego, a do tego może nam zaszkodzić. Wyciskarka do soku Aby otrzymać sok z tego urządzenia, owoce i warzywa muszą zostać zmiażdżone. Na rynku dostępne są dwa rodzaje wyciskarek: jedno- i dwuślimakowe. Wydajność wyciskarek jednoślimakowych jest niewielka, są to jednak urządzenia łatwe do czyszczenia. Soki, które robimy w wyciskarkach zawierają małą ilość piany, są mętne i gęste. Ale zawierają dużo składników odżywczych: enzymów, witamin i soli mineralnych.

odpowiednie warzywa i owoce na sok

Straty tych składników są bardzo niewielkie, sok z wyciskarki ma ich o wiele więcej niż ten, który przygotujemy w sokowirówce. Sokowirówka Pracuje zupełnie inaczej niż wyciskarka. W trakcie pracy urządzenia wirują w nim noże, który rozcina owoce. Działa na nie siła odśrodkowa, dzięki której do pojemnika spływa sok. Charakterystyczną cechą soku z sokowirówki jest bardzo duża ilość piany na jego powierzchni. Taki sok ma też niewiele składników odżywczych, szczególnie enzymów i niektórych witamin, które giną pod wpływem wysokiej temperatury. Są jednak zwolennicy takiego soku, gdyż nie znajdziemy w nim kawałków owoców, które wielu osobom psują smak soku.