Trwa ładowanie proszę czekać ...

Jakie korzyści daje nam picie świeżych soków?

18 maja 2016

Z roku na rok rośnie nasza wiedza na temat zdrowego odżywiania i korzyści, jakie możemy odnieść z tego tytułu, nie dziwi więc to, że większości z nas nie trzeba przekonywać już o zaletach świeżo wyciśniętych soków.

Okazują się one nieocenione w wielu sytuacjach, na pierwszy plan wysuwa się zaś to, że mają do odegrania wyjątkowo ważną rolę wówczas, gdy w grę wchodzi utrzymanie zdrowej diety. Każdy z nas słyszał przynajmniej raz o pięciu porcjach owoców i warzyw, których spożywanie jest zalecane w ciągu dnia, a soki owocowe i warzywne sprawiają, że łatwiej jest realizować te założenie. Nie można jednak zapominać i o tym, że już jedna szklanka świeżego soku pita w ciągu dnia przyczynia się do tego, że nasz układ odpornościowy pracuje sprawniej.

Jednocześnie zyskujemy więcej energii, wzmacniamy kości, oczyszczamy skórę i niejako przy okazji przyczyniamy się do tego, że zmniejsza się ryzyko zachorowania na wiele chorób. Jeśli zależy nam na intensyfikacji wspomnianych korzyści warto stawiać na różnorodne soki, w których skład wchodzą nie tylko owoce i warzywa, ale również zioła. Kolejną zaletą świeżych soków jest ich łatwe przyswajanie przez organizm. Nie możemy zapominać o tym, że nie zawsze możemy przetrawić wszystkie wartościowe składniki mineralne i witaminy znajdujące się w surowych owocach i warzywach.

zdrowe świeże soki

Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że są one uwięzione w błonniku, ten zaś nie jest trawiony przez organizm. Soki pozwalają jednak na ich uwolnienie, a tym samym samo ich trawienie wiąże się z mniejszym wydatkiem energetycznym. Inną zaletą soków, o której często zapominamy jest ta, która wiąże się z postrzeganiem ich jako źródła wody.

Trudno zakwestionować jej ogromne znaczenie w naszym prawidłowym funkcjonowaniu, a jednocześnie nie sposób nie zgodzić się z tym, że dla wielu osób problemem jest wypijanie ośmiu szklanek wody w ciągu dnia. Na szczęście, surowe soki dostarczają wody naszemu organizmowi, a jednocześnie wzbogacają go o witaminy i minerały. . Soki prowadzą też do alkalizacji płynów ustrojowych, co wspiera między innymi układ odpornościowy.