W dzisiejszych czasach, gdy tak wiele osób cierpi na nietolerancję nabiału lub po prostu szuka alternatywy dla niego, mleka roślinne cieszą się ogromną popularnością. Próba dokonania wyboru między nimi może być myląca, dlatego przygotowaliśmy łatwy do zrozumienia przewodnik, dzięki któremu dowiesz się nieco o tym, czym różnią się one od siebie.
Choć wybór jest bardzo duży, w dzisiejszym wpisie skupimy się na najpopularniejszych i najbardziej dostępnych produktach. Przy okazji, czy wiesz, że mleka roślinne mają tyle samo wapnia co mleko krowie, a niektóre nawet więcej!
Więcej informacji na stronie: Najlepsze mleko do smoothies
Mleko migdałowe
Mleko migdałowe powstaje poprzez zmielenie migdałów w blenderze z wodą, a następnie odcedzenie ich, aby usunąć miąższ.
Korzyści zdrowotne: Mleko migdałowe nie zawiera laktozy, cholesterolu, jest wegańskie i nie zawiera tłuszczów nasyconych. Ma niższą liczbę kalorii niż mleko krowie, pod warunkiem, że jest niesłodzone. Jest także doskonałym źródłem witamin A i D.
Wskazówka: Należy szukać produktów niezawierających karagenu, który u niektórych osób może powodować problemy trawienne. Większość głównych marek nie zawiera obecnie karagenu.
Mleko z nerkowców
Mleko z nerkowców powstaje poprzez zmielenie nerkowców z wodą do uzyskania płynu i odcedzenie pozostałego miąższu, podobnie jak w przypadku mleka migdałowego.
Korzyści zdrowotne: Jeśli chodzi o korzyści zdrowotne, mleko z nerkowców jest bardzo podobne do mleka migdałowego. Ma niską zawartość kalorii i tłuszczu, jest dobrym źródłem witamin i minerałów oraz nie zawiera cholesterolu. Ma konsystencję najbardziej zbliżoną do mleka krowiego i nieco słodszy smak niż mleko migdałowe.
Wskazówki: Ponieważ mleko z nerkowców ma nieco słodszy smak, jest świetne dla tych, którzy lubią słodzone mleka, ale bez dodatku cukru i kalorii.
Mleko kokosowe
Mleko kokosowe powstaje w wyniku procesu moczenia mięsa kokosa w wodzie, a następnie tarcia i odcedzania go do pożądanej grubości. Woda jest również dodawana w celu rozcieńczenia tłuszczu zawartego w mleku. Na skróty można zmiksować mannę kokosową (masło kokosowe) z wodą i voila, mleko kokosowe w kilka sekund!
Korzyści zdrowotne: Mleko kokosowe ma wysoką zawartość tłuszczów nasyconych, ale ważne jest, aby wiedzieć, jakiego rodzaju są to tłuszcze. Typ tłuszczu występujący w mleku kokosowym to trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT), a nie trójglicerydy długołańcuchowe (LCT). MCT są rozpuszczalne w wodzie i łatwiej je transportować z jelita cienkiego do wątroby w celu przekształcenia w ketony, które mięśnie wykorzystują jako źródło energii. Dzięki temu poprawia się wydatkowanie energii przez organizm, a ponieważ MCT są w większości zużywane, bardzo niewiele pozostaje do odłożenia w tkance tłuszczowej. Mleko kokosowe jest również bogate w wiele witamin i minerałów, w tym mangan i kwas laurynowy, który ma niesamowite właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze.
Wskazówki: Mleko kokosowe można kupić w puszce lub w kartonie. Mleko kokosowe w puszce można wykorzystać do zrobienia wspaniałego lukru. Wystarczy wstawić puszkę do lodówki na noc, zebrać górną warstwę śmietany, która oddzieliła się od wierzchu, i ubić ją w mikserze z dodatkiem słodzików lub aromatów według uznania. Zachowaj ostrożność podczas oddzielania śmietany od płynu, aby uzyskać jak najmniejszą ilość płynu - dodanie zbyt dużej ilości płynu nie pozwoli na ubicie śmietany do odpowiedniej konsystencji.
Mleko ryżowe
Mleko ryżowe wytwarza się ze zmielonego ryżu i wody.
Korzyści zdrowotne: Mleko ryżowe jest najbardziej hipoalergiczne ze wszystkich produktów mlecznych. Jest to dobra alternatywa dla osób uczulonych na orzechy, które nie mogą pić mleka orzechowego. Mleko ryżowe ma najmniejszą ilość tłuszczu w porównaniu z innymi alternatywami - tylko 1 gram na filiżankę, przy czym cały tłuszcz jest nienasycony. Jest również bogate w przeciwutleniacze, mangan, selen i nie zawiera cholesterolu.
Wskazówki: Dobry wybór dla osób z alergią na orzechy, ale nie jest najlepszy dla diabetyków, ponieważ może spowodować nagłe przeciążenie cukrowe. Zawiera też mniej wapnia i białka niż inne mleka roślinne. (Przeczytaj też: Smoothies dla diabetyków)
Mleko konopne
Mleko konopne powstaje poprzez zmieszanie wody i nasion konopi, które zostały namoczone w wodzie, aby uzyskać kremowe mleko.
Korzyści zdrowotne: Mleko konopne jest wspaniałym źródłem białka, kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, kwasu foliowego oraz witamin A, E i B-12. Jest również bogate w magnez, potas, żelazo i magnez - wszystkie te składniki są niezbędne dla zdrowej diety i układu odpornościowego.
Wskazówki: Mleko konopne ma wyraźny orzechowy smak, który nie każdemu może przypaść do gustu, ale ma przyjemny, bogaty aromat.
Jest tak wiele możliwości wyboru mleka bez nabiału, a także tworzenia własnych alternatywnych produktów roślinnych.
Wypróbuj nasz poniższy przepis na mleko migdałowe z opcją przygotowania własnej mąki migdałowej z pozostałej pulpy. I... proszę zauważyć, że przepis na mąkę migdałową można dostosować, używając KAŻDEJ pulpy. Jeśli więc zrobiliście mleko konopne, zróbcie mąkę konopną. Jeśli zrobiliście mleko kokosowe, zróbcie mąkę kokosową. A jeśli zrobiłeś mleko ryżowe, zrób mąkę ryżową. Nie ma mowy o marnowaniu!
Przepis: Podstawowe mleko migdałowe
1 filiżanka surowych migdałów4
filiżanki przefiltrowanej wody
Krok 1:
Namocz migdały przez noc (12 godzin). Odsącz i przepłucz przefiltrowaną wodą.
Krok 2:
Dodaj migdały do blendera + 4 szklanki świeżej, przefiltrowanej wody. Miksuj na wysokich obrotach przez 1-2 minuty.
Krok 3:
Umieść torebkę z mlekiem orzechowym w dużym słoiku lub misce, aby utrzymać ją w pozycji pionowej, i przelej zawartość blendera do torebki z mlekiem orzechowym. Jeśli nie masz torebki na mleko orzechowe, możesz ją znaleźć tutaj . Równie dobrze sprawdzi się chusta serowarska.
Krok 4:
Wyciśnijcałe mleko z torebki do słoika lub pojemnika. Przykryj pokrywką i odstaw do lodówki na 3-4 dni.
Uwaga: Pozostałą pulpę migdałową można wykorzystać do surowych deserów lub wysuszyć i użyć jako mąki migdałowej do wypieków!
Przepis: Mąka migdałowa
Krok 1:
Rozłóż miąższ na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia i piecz w temperaturze 175 stopni przez około 3 godziny, aż będzie całkowicie suchy. Jeśli wolisz, możesz również użyć dehydratora.
Krok 2:
Umieść suszoną mączkę w robocie kuchennym i mieszaj, aż powstanie drobny proszek.
Krok 3:
Gotowe! Używaj jej jako bezglutenowego zamiennika w przepisach na wypieki, które wymagają użycia mąki.
Podziel sięz nami poniżejswoją ulubioną opcją lub przepisem na mleko roślinne i powiedz nam, dlaczego je uwielbiasz!
Zespół Blendtopia