Sezon grypowy zbliża się wielkimi krokami, a Covid19 wciąż daje o sobie znać, dlatego teraz nadszedł czas, aby dać trochę więcej miłości swojemu ciężko pracującemu układowi odpornościowemu. Ten ważny system pracuje przez całą dobę, aby wyeliminować wirusy i bakterie, które mogą wywołać u nas chorobę. Dobra wiadomość jest taka, że według ekspertów w dziedzinie zdrowia możemy odegrać ważną rolę w utrzymaniu naszego układu odpornościowego w doskonałej formie. Wzmocnij swój układ odpornościowy i wzbogać swoją dietę o odżywcze superfoods i zioła, które znajdziesz w lokalnym sklepie spożywczym lub na targu rolniczym.
Superfood Six
Superfoods to żywność o wysokiej zawartości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, co sprawia, że jest wyjątkowo korzystna dla Twojego zdrowia. Włącz je do swojej regularnej diety jako część planu zapobiegania przeziębieniu i grypie tej jesieni. Zacznij od tych sześciu łatwych do znalezienia i łatwych w użyciu superfoods:
1. Jarmuż: Ciemnozielone warzywa to moc składników odżywczych, a jarmuż jest najlepszym z najlepszych. Zawiera więcej składników odżywczych niż prawie każdy inny pokarm. W rzeczywistości gotowany jarmuż zawiera więcej żelaza na uncję niż wołowina. Jedna filiżanka dostarcza 134% dziennej dawki witaminy C, 206% dziennej dawki witaminy A i ponad 684% dziennej dawki witaminy K. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy w jarmużu wzmacnia układ odpornościowy i chroni organizm przed chorobami takimi jak choroba Alzheimera czy miażdżyca. Jarmuż ma wszechstronne zastosowanie i można go łatwo dodawać do przepisów. Posiekaj surowy jarmuż do sałatki, dodaj go do makaronu, smoothie lub zupy. Sprawdź Blendtopia's Detox Smoothie , który łączy jarmuż z innymi pysznymi, zdrowotnymi składnikami w łatwej do użycia porcji.
Superfood w Twoim posiłku: Posiekaj surowy jarmuż do sałatki, dodaj go do makaronu, smoothie lub zupy.2. Ostrygi:
Niskokaloryczne i bogate w składniki odżywcze, takie jak białko, zdrowe tłuszcze, witaminy i minerały, ostrygi to mały, ale potężny pakiet odżywczy.Na przykład jedna porcja (3,5 uncji) dostarcza ponad 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę B12, cynk i miedź oraz ponad 75% dziennego zapotrzebowania na selen i witaminę D. Jeśli chodzi o właściwości wzmacniające odporność, wysoka zawartość cynku sprawia, że ostrygi mają prawdziwą moc walki z wirusami. Cynk pomaga tworzyć i aktywować białe krwinki biorące udział w odpowiedzi immunologicznej i procesie zdrowienia.
3.Grzyby:
Grzyby zawierają ponad tuzin witamin i minerałów, w tym miedź, potas, magnez, cynk oraz witaminy z grupy B, takie jak folian. Wśród innych produktów grzyby są wiodącym źródłem przeciwutleniającego składnika odżywczego, jakim jest selen. Przeciwutleniacze takie jak selen pomagają wzmocnić układ odpornościowy i chronią komórki organizmu przed uszkodzeniami, które mogą prowadzić do chorób przewlekłych. Ponadto grzyby są źródłem ergotioneiny, naturalnie występującego przeciwutleniacza, który może pomóc w ochronie komórek organizmu.4.Zielona herbata:
Zielona herbata jest pełna flawonoidów i polifenoli - przeciwutleniaczy, które wyszukują wolne rodniki niszczące komórki i niszczą je. Wśród herbat zielona herbata wyróżnia się wysokim poziomem przeciwutleniacza - galusanu epigallokatechiny (EGCG). W przeciwieństwie do herbaty czarnej, herbata zielona jest przetwarzana na parze, co pozwala zachować EGCG. Zielona herbata jest również bogata w aminokwas L-teaninę, który prawdopodobnie wspomaga produkcję związków zwalczających zarazki w komórkach T. Matcha jest dostępna w wielu sklepach spożywczych. Należy szukać matchy pochodzącej z Japonii, zmielonej na proszek.Matcha to drobno zmielona zielona herbata, która zawiera substancje zwalczające wolne rodniki, witaminy, minerały i pierwiastki śladowe. Matcha jest uważana za potężnego sprzymierzeńca w walce z przeziębieniem lub grypą i zawiera najwięcej przeciwutleniaczy spośród wszystkich herbat. Pochodzi z tej samej rośliny, ale jest uprawiana i przygotowywana w inny sposób. Ponieważ liście są mielone na proszek, spożywa się cały liść, otrzymując jeszcze więcej wartości odżywczych niż w przypadku zwykłej zielonej herbaty. Oprócz napojów (np. Matcha Latte) jest także doskonałym dodatkiem do wypieków.
5. Borówki:
Jagody jako grupa zawierają prawie 10 razy więcej przeciwutleniaczy niż inne owoce i warzywa, a wśród nich borówki są najbardziej bogate w składniki odżywcze. Jedna porcja borówek zawiera zdrową dawkę błonnika, witaminy C, witaminy K, manganu i niewielkie ilości różnych innych składników odżywczych. Badania łączą borówki z redukcją stresu oksydacyjnego i wzrostem liczby komórek NK - białych krwinek, które prowadzą walkę z komórkami zainfekowanymi wirusami i komórkami nowotworowymi. Barwnik, który nadaje borówkom ich charakterystyczny kolor, zwany antocyjanem, jesttym samym związkiem, który sprawia, że borówki są superżywnością o właściwościach zdrowotnych.
6. Jogurt:
Jogurt zawiera probiotyki, żywe kultury bakterii, które stymulują układ odpornościowy do walki z chorobami. Jest również doskonałym źródłem witaminy D, która pomaga regulować pracę układu odpornościowego i uważa się, że wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu przed chorobami. Kupując jogurt, szukaj takiego, który na etykiecie ma napisane "żywe i aktywne kultury bakterii", np. jogurt grecki. Kultury te mogą stymulować Twój układ odpornościowy do walki z chorobami, a także pomagać Twoim komórkom w utrzymaniu bariery antybakteryjnej.Potrójne zagrożenie
Czosnek, imbir i kurkuma to trzy super zioła, które nie tylko wzmacniają układ odpornościowy, ale także zwalczają wszelkie wirusy, które mogą ominąć mechanizmy obronne organizmu. Wszystkie trzy są spożywane od wieków i mają długą historię znaczenia kulinarnego i leczniczego. Dodaj tę "potrójną groźbę" przypraw i ziół do swoich zasobów superżywności, aby uzyskać jeszcze silniejszy cios wzmacniający odporność.
1.Czosnek:
Czosnek ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Badania wykazały, że czosnek poprawia zdrowie układu odpornościowego poprzez stymulowanie ochronnych białych krwinek. Działa on również jako prebiotyk, odżywiając korzystne bakterie jelitowe powiązane z odpornością i pozytywnym nastrojem. Czosnek zawiera wapń, potas i związki siarkowe, które wspomagają układ odpornościowy w walce z zarazkami. Kurkuma jest składnikiem przyprawy curry, który nadaje jej żywy żółty kolor.2. Kurkuma:
Kurkuma zawiera kurkuminę, substancję o silnych właściwościach przeciwzapalnych i przeciwutleniających. Kurkumina jest najlepiej przebadanym składnikiem kurkumy i wykazano, że blokuje ona wolne rodniki, a także zwiększa aktywność własnych mechanizmów obrony antyoksydacyjnej organizmu. Oprócz korzyści dla układu odpornościowego, kurkumina ma działanie przeciwzapalne, które może poprawić objawy depresji, zapalenia jelita grubego i zapalenia stawów. Gotując z kurkumą, pamiętaj o dodaniu szczypty pieprzu, aby pomóc organizmowi lepiej przyswoić zdrowotne właściwości kurkuminy.3.Imbir: Podobnie jak kurkuma, imbir jest bogaty we właściwości zwalczające stany zapalne oraz przeciwutleniacze. Imbir zmniejsza stan zapalny i łagodzi ból. Pomaga również zmniejszyć mdłości i łagodzi ból gardła, dzięki czemu jest dobry zarówno w zapobieganiu, jak i leczeniu przeziębienia i grypy. Najnowsze badania opublikowane w Journal of Ethnopharmacology sugerują, że świeży imbir wpływa na produkcję śluzu w drogach oddechowych, co zniechęca wirusy do przyłączania się do organizmu.
Unikanie grypy sezonowej i trzymanie Covid19 na dystans to wieloetapowy wysiłek, obejmujący najlepsze praktyki higieniczne i szczepienia
przeciwko grypie.Dodaj "Superfood Six" i ich partnerów "Triple Threat" do swojej listy produktów spożywczych i diety, aby dać swojemu układowi odpornościowemu szansę w walce tej zimy.
Jak wspomagasz swój układ odpornościowy? Czy masz ulubiony przepis bogaty w superfoods? Podziel się nim poniżej! Pamiętaj, aby śledzić Blendtopię na Facebooku, aby pozostać w kontakcie, i śledź nas na Pintereście, aby dowiedzieć się więcej o sposobach wspierania Twojego zdrowia psychicznego, fizycznego i emocjonalnego.