Trwa ładowanie proszę czekać ...

Zalety wyciskarek do soków

29 maja 2019

Pełnowartościowa dieta bogata w witaminy i minerały to niezbędny element w codziennym życiu każdej rodziny, która prowadzi zdrowy tryb życia. Warto zatem zadbać o to, aby samodzielnie dobierać składniki do soków spożywanych przez najbliższych. Coraz większą popularnością cieszą wyciskarki do soków, których funkcjonalność umożliwia w szybki sposób wydobyć najlepszą esencję z owoców i warzyw.

 

Wyciskarka do soków to wolnoobrotowe urządzenie z nowoczesną technologią, które działa na zasadzie powolnego miażdżenia surowców. W taki sposób wyciskarka wydobywa pełnowartościowy sok bogaty w witaminy, minerały oraz żywe enzymy. Do najistotniejszych zalet wyciskarek do soków należą m.in.:

  • wysoka jakość soku - wynika to ze sposobu pozyskiwania (miażdżenie zamiast szatkowania) oraz wolniejszej prędkości pracy wpływającej na wydobycie znacznie większej ilości soku,
  • sok utrzymuje świeżość przez dłuższy czas, dzięki nienapowietrzaniu soku (sok nie jest utleniany, dlatego nie musi być spożywany zaraz po wyciśnięciu),
  • możliwość regulacji gęstości soku,
  • mała obudowa wpływająca na komfort użytkowy urządzenia,
  • zabezpieczenie przed przegrzaniem urządzenia,
  • szeroki wybór mocy silnika wyciskarki,
  • możliwość homogenizacji owoców (wytworzenie musu),
  • możliwość stosowania szerokiego zasobu surowców - urządzenie wyciska zarówno surowce włókniste, takie jak trawa pszeniczna czy zioła oraz każdy rodzaj owoców,
  • cicha praca urządzenia,
  • prosta obsługa po użyciu.

Sok pozyskany z wyciskarki ze względu na zawartość bogatych składników zalecany jest do spożycia podczas kuracji leczniczych oraz w ramach codziennej dbałości o zdrowie.

Czym się kierować przy wyborze wyciskarki do soku

Podczas wyboru wyciskarki do soku (Można je zakupić np tutaj - https://sklep.puregreen.pl/wyciskarki-do-sokow/) w pierwszej kolejności należy zdecydować czy ma to być urządzenie ręczne, czy elektryczne. Wyciskarki ręczne zalecane są do użytkowania z mniejszą częstotliwością, głównie do warzyw liściowych oraz ziół. Wyciskarki do soków dostępne są w czterech rodzajach, tj. jednoślimakowe (pionowe, poziome i z ostrzami) oraz dwuślimakowe. Najistotniejsze cechy, które warto wziąć pod uwagę przy wyborze wyciskarki to:

  • moc wyciskarki - do wyboru są urządzenia o mocy od 100 do 450 W, która powinna być dostosowana do twardości surowców,
  • wielkość otworu wejściowego (od 4 do 7,5 cm) - wielkość otworu wpływa na szybkość podawania owoców do wyciskania,
  • automatyczne odprowadzanie miąższu - dodatkowa funkcja wpływająca na komfort użytkowania (brak konieczności przerywania pracy w celu usunięcia miąższu),
  • regulacja gęstości soku,
  • blokada kapania - dostępna w wyciskarkach z lejkiem,
  • dodatkowe końcówki - przy zakupie warto zwrócić uwagę czy urządzenie jest wyposażone m.in. w końcówkę do mielenia kawy oraz mięsa, do wyciskania oleju, do produkcji lodów lub do formowania makaronu,
  • różne wałki ślimakowe - w zależności od surowca stosowany jest inny wałek (m.in. inny do owoców i inny do ziół),
  • gumowe stopki - wpływają na stabilność urządzenia podczas pracy.

Podczas wyboru wyciskarki do soku warto uwzględnić pomocne funkcje oraz dodatkowe wyposażenie (m.in. wymienne końcówki), które wpłyną na wyższą jakość pracy oraz komfort użytkowania urządzenia.